FORMULASI MASKER PEEL OFFEKSTRAK ETANOL KULIT BUAH NAGA MERAH (HYLOCEREUS POLYRHIZUS) MENGGUNAKAN POLIVINIL ALKOHOL (PVA)

Hamsinah Hasan, Syahratul Hawaisah Yahya, Ririn Ririn

Abstract


The red dragon fruit (Hylocereus polyrhizus) is a plant with lots of polyphenols that contains greater natural antioxidants compared on its peel which has not been optimally utilized in the manufacture of face and skincare products.  This research, therefore, aims to produce peel-off masks from ethanol extracts of red dragon fruit using various concentrations of polyvinyl alcohol. It started by extracting samples using 96% ethanol solvent by the maceration method, followed by the formulation of the peel-off mask using polyvinyl alcohol. The mask evaluation process consists of organoleptic, pH, homogeneity, drying time, viscosity, and flow determination. The result showed that the peel-off mask formula with a 10% polyvinyl alcohol base has optimal pharmaceutical stability.

Key words: Red dragon fruit extract (Hylocereus polyrhizus): Peel-off mask: Polyvinyl alcohol (PVA) 

Buah naga merah (Hylocereus polyrhizus) merupakan salah satu tanaman yang kaya akan polifenol dan merupakan sumber antioksidan. Saat ini pemanfaatan buah naga merah terpaku pada daging buahnya, sedangkan kulitnya belum dimanfaatkan secara optimal, apalagi dalam perawatan kulit dan wajah. Selain itu, aktivitas antioksidan pada kulit buah naga merah lebih besar dibandingkan daging buahnya, sehingga berpotensi untuk dikembangkan menjadi sumber antioksidan alami (Wu, et all. 2006). Penelitian ini bertujuan untuk menghasilkan sediaan masker peel off dari ekstrak etanol kulit buah naga merah (Hylocereus polyrhizus) dengan menggunakan variasi konsentrasi polivinil alkohol untuk membantu dalam pembentukan film. Penelitian ini diawali dengan mengekstraksi sampel kulit buah naga merah dengan menggunakan pelarut etanol 96 % menggunakan metode maserasi. Ekstrak etanol yang diperoleh selanjutnya diformulasi menjadi sediaan masker peel off dengan menggunakan polivinil alkohol. Evaluasi masker peel off meliputi organoleptik, pH, Homogenitas, lama pengeringan, viskositas, dan penentuan aliran. Formula masker peel off dengan basis polivinil alkohol 10 % memiliki stabilitas farmaseutik yang optimal

Kata kunci : Ekstrak Buah naga merah (Hylocereus polyrhizus): Masker peel off:  Polivinil Alkohol (PVA)


References


Banker G. C., and Rhodes, C. T., 2002., Modern Pharmaceutics, Marcel Dekker Inc, New York.

Basuki, K.S (2007) Tampilcantikdenganperawatansendiri, Jakarta; GramediaPustakaUtama

Beringhs, A.O., M.R. Julia, K.S. Hellen, M.B. Rosane, and S. Diva. 2013. Green clay and aloe vera peel-off facial masks: response surface methodology applied to the formulation design. AAPS Pharm Sci Tech. 14 (1): 445-455.

Birck, C., S. Degoutin, N. Tabary, V. Miri, and M. Bacquet. 2014. New crosslinked cast films based on poly (vinyl alcohol): preparation and physic chemical properties. Express Polymer Letters. 8 (12): 941-952.

Drealos, Z. D (2010).Cosmetic Dermatology Produscts and producer, Durham, USA, Wiley-Blackwell.

Khalili, M.A Norhayati, A.H. Rokiah, MY., Asmah., et all., Hypocholestrolemic Effect of Red Pitaya (Hylocereus sp.) on Hypecholestrolemia Induced Rats. Int. Food Res. J.

Lachman, L., Herbert, A.L., dan Joseph, L.K, 1994, Teori dan Praktek Farmasi Industri. Edisi Ketiga, Jakarta:UI Press, Halaman: 1091-1092.

Latif, A.Z Haque, M danShanmugasudarman C.2006. Clinical study of preventive potential of consumption of Buahnaga (Cartaceae) againsparactamol-inducer hepatotoxity as well as other associated biological effect. Asian J. Res in Pharm.Sci

Lieberman. 1996. Pharmaceutical Dosage From Disperse System Vol 2.2nd ed.New York. Marcel Dekker Inc.

Nurliyana, R.,Zahir, I. S., Suleiman, K. M., Aisyah, M.R., dan Rahim, K. K., 2010, Antioxidant study of pulps and peels of dragon fruits: a comparative study,InternationalFood Research Journal, 17 : 367- 365

Sinko, P. J., 2011, Martin Farmasi Fisika dan Ilmu Farmasetika edisi 5, diterjemahkan oleh Tim Alih Bahasa Sekolah Farmasi ITB, 706, Penerbit Buku Kedokteran EGC, Jakarta.

Wu, L. C., Hsu, H. W., Chen, Y., Chiu, C. C., and Ho, Y. I., 2006, Antioxidant and Antiproliferative Activities of Red Pitaya, Food Chemistry Volume, 95 : 319-327




DOI: https://doi.org/10.32382/mf.v15i2.1244

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Kontak Editor

Hendra Stevani

Jurusan Farmasi Poltekkes kemenkes Makassar

email : hendra@poltekkes-mks.ac.id

View My Stats

Flag Counter

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.