STRATEGI MENURUNKAN PRAVELENSI GIZI KURANG PADA BALITA

fredy kabira

Abstract


Fulfillment of toddler nutrition is closely related to the structure of family functions in the practice of fulfilling nutrition through the Family Centered Care (FCC) system in collaboration with parents and professionals. The results of monitoring Nutrition Status in 2017, the percentage of undernutrition in West Sulawesi province was 19.9%. Polewali Mandar District, 19% under-nutrition, was in position 4 out of 6 districts. Strategies carried out in empowering families to fulfill nutrition for children under five are providing health education, conducting counseling, making food modifications and coaching mothers of under-five nutrition. The research objective was to determine the effect of strategies / interventions to reduce the prevalence of under-five malnutrition. The research was conducted in the Village of Rumpa and Buku, Mapilli, Polewali Mandar, West Sulawesi. Research on 27 July-05 September 2020. Quantitative research method quasi-eksperimental design. Data were processed using statistical analysis Independent Sample t Test and Paired Sample t Test with a significance level of α = 0.05 for treatment, 70 respondents each group of 35 people. The results of the treatment group study experienced significant changes while the control group did not show any significant changes.

 


Keywords


Balita, Status Gizi, Family Centered Care

References


Dasar, R. K. K. K. R. (2013). Penyajian Pokok-Pokok Hasil Riset Kesehatan Dasar 2013.

Desi Sofiyana, E. R. N. 2013. (2013). Perbedaan Pengetahuan, Sikap Dan Perilaku Ibu Sebelum Dan Setelah Konseling Gizi Pada Balita Gizi Buruk. Journal of Nutrition College, 2(1), 134–144.

Iftika, N. (2017). Pengaruh Pendidikan Kesehatan Tentang Status Gizi Balita Terhadap Pengetahuan , Sikap , Dan Perilaku Ibu Dalam Memberikan Status Gizi Balita Terhadap Pengetahuan ,. 1–21.

Ii, B. A. B. (2015). Bab ii kerangka teori dan kerangka pikir. coaching. 11–35.

Ii, B. A. B., & Balita, A. (2010). Evaluasi Status Gizi Berdasarkan Antropometri yaitu Berat Badan Berdasarkan Umur (BB/U), Pada Balita Gizi Kurang D Wilayah Banjirkanal Timur, Kel. Pandeanlamper, kec. Gayamasari, Semarang, Setelah Pemberian Makanan Tambahan (PMT) oleh Persatuan Istri PT P. 7–36.

Iskandar. (2017). Pengaruh Pemberian Makanan Tambahan Modifikasi Terhadap Status Gizi Balita. AcTion: Aceh Nutrition Journal, 2(2), 120. https://doi.org/10.30867/action.v2i2.65

K, F. A. (2013). Faktor determinan yang mempengaruhi terjadinya gizi kurang pada balita di Kabupaten Polewali Mandar. Journal of Chemical Information and Modeling, 53(9), 1689–1699. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

Khasanah, U. (2014). Program makan..., Uswatul Khasanah, FIK UI, 2014.

Kusumaningrum, R., & Pudjirahaju, A. (2018). Konseling Gizi Terhadap Pengetahuan Gizi Dan Sikap Ibu, Pola Makan Serta Tingkat Konsumsi Energi Dan Protein Balita Gizi Kurang. Jurnal Informasi Kesehatan Indonesia (JIKI), 4(1), 53. https://doi.org/10.31290/jiki.v(4)i(1)y(2018).page:53-63

Maria, D., & Setiawan, A. (2016). Modifikasi Tindakan : Pijat Tuina Dan Coaching Pada Keluarga Menurunkan Status Resiko Gizi Kurang Anak Usia Sekolah. 3(September), 62–65.

Noor, H. M., Marhaeni, & Umar, S. (2016). Pengaruh pendidikan gizi terhadap pengetahuan ibu balita usia 24 - 48 bulan di wilayah puskesmas tanete kabupaten bulukumba. Jurnal Kebidanan.

Oliver, J. (2013). BAB II. TINJAUAN PUSTAKA FAMILY CENTERED CARE. Journal of Chemical Information and Modeling, 53(9), 1689–1699. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

Perilaku, M. (2010). Makalah: MODIFIKASI PERILAKU, Sunardi, PLB FIP UPI, 2010. 1–9.

Perkantoran Gubernur, K., Abdul Malik Pattana Endeng, J., Simboro Dan Kepulauan, K., Mamuju, K., Barat, S., & Sehat, S. (2017). Dinas Kesehatan Provinsi Sulawesi Barat V B a C. Retrieved from www.dinkes.sulbarprov.go.id

Puspitasari, L. (2015). Pengaruh pendidikan kesehatan terhadap perubahan pengetahuan dan sikap ibu dalam upaya menangani balita gizi kurang di desa mancasan sukoharjo. Fakultas Ilmu Kesehatan Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Rahayu, H., Iriyani, K., S, D. L., & Kaltim, S. (2018). Pengaruh Konseling Gizi Terhadap Pengetahuan dan Pola Asuh Ibu Balita Gizi Kurang. 5(1), 32–38.

Rahmawati, T. (2018). Case Study dalam Mengatasi Anemia pada Remaja Putri di Keluarga dengan Model HEMA Coach (Health Education, Modifikasi prilAku, dan Coaching). Faletehan Health Journal, 5(2), 61–68. https://doi.org/10.33746/fhj.v5i2.10

Suciati Ningsih, Kristiawati, I. K. (2015). Hubungan Perilaku Ibu Dengan Status Gizi Kurang Anak Usia Toddler. Biomass Chem Eng, 49(23–6), 23–34. Retrieved from http://www.ti.com/lit/ds/symlink/cc2538.html

Utomo, N. N., Nugraheni, S. A., & Rahfiludin, M. Z. (2019). Pengaruh Pendidikan Gizi Terhadap Pengetahuan Dan Praktik Ibu Dalam Pemberian Makan Balita Gizi Kurang (Studi Pada Ibu Balita Usia 12-36 Bulan Di Wilayah Kerja Puskesmas Bergas Kabupaten Semarang). Jurnal Kesehatan Masyarakat (e-Journal), 7(4), 156–165.

Vera Yulyani, F. E. S. (2017). Perbedaan Pengetahuan Ibu Tentang Pencegahan Gizi Kurang Antara Metode Konseling Dengan Leflet Di Puskesmas Bengkunat, Kabupaten Pesisir Barat. 6, 150–157.

Yusuf, D. H. M., Kes, M., Marson, J., & Dewi, R. (2012). Pengaruh Konseling Gizi pada Ibu BATITA Gizi Kurang Terhadap Perubahan Status Gizi BATITA di Wilayah Kerja Puskesmas Dempo Kecamatan Ilir Timur I Kota Palembang Tahun 2012.




DOI: https://doi.org/10.32382/jmk.v11i2.1728

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2020 fredy kabira

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Mailing Address

 Jurusan Keperawatan Politeknik Kesehatan Makassar.

Jl. Monumen Emmi  Saelan 3 Makassar

 Principal Contact

Mardiana Mustafa
Politeknik Kesehatan Makassar
Phone: 08114163970
Email: mardianamustafa@poltekkes-mks.ac.id