Sosialisasi Dalam Upaya Peningkatan Pengetahuan Masyarakat Terhadap Penggunaan Bahan-Bahan Alami Yang Bermanfaat Dalam Produk Kosmetik Dan Cara Pemilihan Produk Kosmetik Yang Aman Di Pasaran

Mohammad Zaky, Meta Safitri

Abstract


Socialization In Efforts To Increase Public Knowledge About The Use Of Natural Ingredients Which Are Useful In Cosmetic Products And How To Select Safe Cosmetic Products In The Market

Cosmetics circulating in the market with synthetic ingredients sometimes cause various kinds of adverse side effects. The existence of illegal cosmetics that are found without official distribution permits can also increase the risk of health problems if used continuously. The community service program aims as an effort to increase public knowledge of the use of natural ingredients as an alternative to synthetic materials that are useful in cosmetic products and also to provide knowledge about how to choose cosmetic products that are safe on the market. This activity was carried out at the Faculty of Nursing, Cendekia Abditama University, Tangerang Banten with participants being young students who have great potential as regular users of cosmetic products. The socialization method used is lectures and practice by measuring the results of activities through pre-tests and post-tests to test participants' knowledge of the material provided before and after the presentation. This activity increased my knowledge about the use of useful natural ingredients in cosmetic products and how to choose cosmetic products that are safe on the market. This activity was carried out well and received a very good response from the participants with a total of 28 participants who were dominated by women with the most vulnerable ages 18-21 years. The activities carried out experienced an increase in the knowledge of all participants from before the socialization with a pretest score of ≤ 40 and after the activity increased with a post-test score of ≥ 80.

Keywords : Outreach, natural ingredients, cosmetic products

Kosmetik yang beredar di pasaran dengan bahan sintetik terkadang menimbulkan berbagai macam efek samping yang merugikan. Adanya kosmetik ilegal yang ditemukan tanpa izin edar resmi juga dapat mempertinggi risiko terjadinya masalah kesehatan apabila dipakai secara terus menerus. Program pengabdian kepada masyarakat bertujuan sebagai upaya meningkatkan pengetahuan masyarakat terhadap penggunaan bahan alami sebagai alternatif pengganti bahan sintetik yang bermanfaat dalam produk kosmetik dan juga memberikan pengetahuan tentang cara memilih produk kosmetik yang aman di pasaran. Kegiatan ini dilaksanakan di Fakultas Ilmu Keperawatan Universitas Cendekia Abditama, Tangerang  Banten dengan peserta merupakan mahasiswa yang berusia muda yang berpotensi besar sebagai pengguna rutin produk kosmetik.  Metode sosialisasi  yang digunakan yaitu ceramah dan praktik dengan pengukuran hasil kegiatan melalui pretest dan posttest untuk menguji pengetahuan peserta mengenai materi yang diberikan sebelum dan setelah pemaparan. Kegiatan ini menghasilkan adanya peningkatan pengetahuan tentang penggunaan bahan alami yang bermanfaat dalam produk kosmetik dan cara pemilihan produk kosmetik yang aman di pasaran. Kegiatan ini telah terlaksana dengan baik dan mendapatkan respons yang sangat baik dari peserta dengan jumlah peserta keseluruhan sebanyak 28 peserta yang didominasi oleh Perempuan dengan rentan usia terbanyak 18 – 21 tahun.  Kegiatan yang dilakukan mengalami peningkatan pengetahuan seluruh peserta dari sebelum sosialisasi dengan nilai pretest ≤ 40 dan setelah kegiatan meningkat dengan nilai posttest ≥ 80.

Kata kunci : Sosialisasi, bahan alami, produk kosmetik


Full Text:

PDF

References


Atmaja, M.I.P. and Rohdiana, D. (2018) Diversification of Tea Based Products in the Food, Pharmaceutical and Cosmetic Industry, Perspektif, 17(2), pp. 150–165. Available at: https://doi.org/10.21082/psp.v17n2.2018.150-165.

Badan Pengawas Obat Dan Makanan. (2003) Keputusan Kepala Badan Pengawas Obat Dan Makanan Republik Indonesia Nomor HK.00.05.4.1745. Available at: https://doi.org/10.1007/bf01364782.

Bogdanov, S. et al. (2008) Honey for nutrition and health: A review, Journal of the American College of Nutrition, 27(6), pp. 677–689. Available at: https://doi.org/10.1080/07315724.2008.10719745.

Budiono, N.L.A. et al. (2022). Formulasi Madu Dalam Sediaan Kosmetik : Review Journal, Jurnal Buana Farma, 2(4), pp. 31–37. Available at: https://doi.org/10.36805/jbf.v2i4.578.

Damin, S.H., Alam, N. and Sarro, D. (2017). The Characteristics of Virgin Coconut Oil ( VCO ) of Coconut Harvesting at Different Glowing Altitude. e-J. Agrotekbis, 5(4), pp. 431–440.

Fajar, I.R.P. et al. (2022). Penyuluhan dan Workshop Pembuatan Lulur Herbal Braco “Beras Kopi” sebagai Kosmetik Peremajaan Kulit, Jurnal Abdidas, 1(3), pp. 149–156.

Fajar, R.I., Wrasiati, L.P. and Suhendra, L. (2018). Kandungan Senyawa Flavonoid Dan Aktivitas Antioksidan Ekstrak Teh Hijau Pada Perlakuan Suhu Awal Dan Lama Penyeduhan, Jurnal Rekayasa Dan Manajemen Agroindustri, 6(3), p. 196. Available at: https://doi.org/10.24843/jrma.2018.v06.i03.p02.

Hairiyah, N., Nuryati, N. and Nordiyah, F. (2022). Formulasi Pembuatan Bodyscrub Berbahan Dasar Beras Ketan Putih (Oryza sativa var glutinous) Dan Madu, Jurnal Teknologi Pertanian Andalas, 26(1), p. 53. Available at: https://doi.org/10.25077/jtpa.26.1.53-60.2022.

Khan, S.U. et al. (2018). Honey: Single food stuff comprises many drugs, Saudi Journal of Biological Sciences, 25(2), pp. 320–325. Available at: https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2017.08.004.

Latifah, F. (2013). Buku Pegangan Ilmu Pengetahuan Kosmetik. Gramedia Pustaka Utama. Available at: https://books.google.co.id/books?id=Zg5hDwAAQBAJ.

Mu’awanah, I., Setiaji, B. and Syoufian, A. (2014). Pengaruh Konsentrasi Virgin Coconut Oil (VCO) Terhadap Stabilitas Emulsi Kosmetik dan Nilai Sun Protection Factor (SPF), Bimipa, 24(1), pp. 1–11.

Pradhana, N.I. (2019). Pembuatan Lulur Dari Virgin Coconut Oil (VCO) Oleh Ibu PKK Desa Saba-Gianya, Buletin Udayana Mengabdi, 18(3), pp. 154–157. Available at: https://doi.org/10.24843/bum.2019.v18.i03.p25.

Wijaya, F. (2013). Analisis Kadar Merkuri (Hg) Dalam Sediaan, Jurnal Ilmiah Mahasiswa Universitas Surabaya, 2(2), pp. 1–12.

Yernisa, Gumbira Said, K.S. (2013). Aplikasi Pewarna Bubuk Alami Dari Ekstrak Biji Pinang (Areca catechu L.) Pada Pewarnaan Sabun Transparan, Jurnal Teknologi Industri Pertanian, 23(3), pp. 190–198.




DOI: https://doi.org/10.32382/jpk.v4i1.3347

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Kontak Editor

Hendra Stevani

Jurusan Farmasi Poltekkes kemenkes Makassar

email : hendra@poltekkes-mks.ac.id

indexing by

        

 

  Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License

View My Stats