KANDUNGAN PROTEIN DAN ZINC PADA NUGGET KERANG DARAH (Anadara Granusa)
Abstract
Background; Intake of protein and zinc in toddlers is very important to support growth and development. Blood clams (anadara granusa) are a good source of protein and zinc. Blood clam nuggets are the use of local food ingredients into high nutritional value foods that can overcome nutritional problems, especially lack of protein and zinc intake.
Methods: Research Analysis of protein and zinc content in blood clam nuggets in various formulations is an experimental study with a completely randomized design with three substitution treatments for blood clams (Anadara Granusa) 0%, (F0) 30% (F1), 40% , (F2) and 50% (F3). Design Post Test Group with two repetitions (duplo), analysis of protein metode Kjedhal and zinc levels. using the Atomic Absorption Spectrophotometer (AAS) method.
Results: The protein content in (F0) had the lowest protein content, 16.54 g/100 g, while the sample with the highest substitution of blood clams (Anadara Granusa) (F3) showed the highest protein content of 18.39 g/100 g. The addition of blood clams substitution can increase the zinc nugget content. It can be seen from the results of the analysis of the zinc content (F0) that the lowest zinc content is 0.6585 g/100 g, while the blood shellfish substitution (Anadara Granusa) is the highest (F4) which has the highest zinc content of 1.952 g/100.
Conclusion: The protein and zinc content is directly proportional to the substitution of blood clams (Anadara Granusa) in blood clam nuggets, the greater the substitution of blood clams (Anadara Granusa) the higher the protein and zinc content.
Suggestion: The processing of blood clams (Anadara Granusa) must be ensured correctly and properly to ensure food safety.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Agamawan Lalu Panji Imam. (2016). Pengelolaan Sumber Daya Kerang darah ( Anadara Granusa) (Anadara Granosa) di Perairan Banten dan Cirebon Berdasarkan Kajian Karakter Morfologi dan Genetik. Tesis. Sekolah Pascasarjana Institut Pertanian Bogor.
.Almatsier, S. 2009. Prinsip Dasar Ilmu Gizi. Jakarta : Penerbit PT Gramedia Pustaka Utama.
Alamsyah, yuyun. 2007. Aneka makanan Sehat nan Lezat. Agromedia Pustaka. Depok.
Angraini L, Lestariana W, Susetyowati. (2015). Asupan Gizi dan Status Gizi Vegetarian Pada Komunitas Vegetarian di Yogyakarta. Jurnal Gizi Klinik. Volume 11 (4).
Asosiasi Produsen Tepung Terigu Indonesia (APTINDO). 2013. Laporan APTINDO Tahun 2013. APTINDO. Jakarta.
Cahyadi,W. 2006. Bahan Tambahan Pangan. Jakarta: Bumi Aksara.
Darawati M. 2014. Gizi Ibu Hamil dalam Ilmu Gizi Teori dan Aplikasi. Penerbit EGC, Jakarta.
Data Komposisi Pangan Indonesia. 2017. Tabel Komposisi Pangan Indonesia. Jakarta. Kementrian Republik Indonesia.
Dewi Widiani, Diah Ari. (2014). Variasi Resep Praktis Untuk Menu Sehari-Hari : Masakan Ayam (Goreng, Bakar, Tumis, Berkuah, Pepes). Fmedia. Jakarta.
Estiasih, T., dkk. 2016. Kimia dan Fisik Pangan. Bumi Aksara. Jakarta
Fatchiyah, E.L., Arumingtyas S., Widyarti, & Rahayu, S. 2011. Biologi molekuler prinsip dasar analisis. Jakarta: Penerbit Erlangga.
Hastuti D. (2006). Pengaruh Zinc Sulfat Terhadap Peningkatan Berat Badan, Tinggi Badan, Dan Status Gizi Pada Anak Balita Gizi Buruk. Skripsi. Fakultas Kesehtan Masyarakat Universitas Airlangga Surabaya.
Hidayat T. (2011). Profil Asam Amino Kerang Bulu (Anadara Antiquata). Skripsi. Departemen Hasil Perairan Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan Institut Pertanian Bogor.
Kartika Anjar Sari1 , Putut Har Riyadi2 , Apri Dwi Anggo. 2014 Pengaruh lama perebusan dan konsentrasi larutan jeruk nipis terhadap kadar timbal (Pb) dan cadmium (Cd ) pada kerang darah ( Anadara Granusa) (Anadara granosa). Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan Volume 3, Nomer 2, Tahun 2014, Halaman 1-10 Online di : http://www.ejournal-s1.undip.ac.id/index.php/jpbhp
Kemenkes . 2013. Angka Kecukupan Gizi Energi, Protein, Lemak, Mineral dan Vitamin yang di Anjurkan Bagi Bangsa Indonesia. Lampiran Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 75 Tahun 2013
Kementrian Kesehatan RI. 2018. Riset Keesehatan Dasar (Riskesdas). Jakarta Balitbang Kemenkes RI. http://www.depkes.go.id (Diakses pada tanggal 20 Februari 2019).
Lean, MEJ. 2013. Ilmu Pangan, Gizi & Kesehatan. Yogyakarta. Pustaka Pelajar.
Mietha. 2008. Kandungan Gizi Telur. Http://mietha.wordpress.com/2008/11/26/telur-makanan-berlimpah-gizi. (Diakses, 20 Februari 2019).
Mustika NH Cakrawati. 2011. Bahan Pangan, Gizi dan Kesehatan. Bandung: Alfabeta.
N. Ira Sari, Edison, M. Lahmudin Nor. 2019. Karakteristik kimia dan konsentrasi protein kerang darah ( Anadara Granusa) ( Anadara Granosa) ( anadara Granosa). Jurnal Teknologi dan Industri Pertanian Indonesia vol 11 no 02. 2019
Nurjanah Zulhamsyah dan Kustiyariyah 2005. Kandungan Mineral dan Proksimat kerang darah ( Anadara Granusa) (Anadara granosa) yang diambil dari kabupaten Boalemo Gorontalo. Buletin Teknologi Hasil Perikanan Vol VIII Nomor 2 Tahun 2005
Nurzainah, G dan Namida, 2005. Penggunaan Bahan Pengisi Pada Itik Air http://www.respectori usu.ac.id. (20 februari 2019).
Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia. (2013). Angka Kecukupan Gizi yang dianjurkan bagi Bangsa Indonesia. Jakarta : Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.
Prananingrum R. 2016. Efektifitas Suplementasi Zn Dalam Peningkatan Tinggi Badan dan Skor Z TB/U Pada Balita Stunting. Prodi D.III Kebidanan Stikes Muhammadiyah Surakarta. Volume 14 (1).
Rahfiludin Mohammad Zen. (2013). Pengaruh Suplementasi Seng Terhadap CD 4 Pengidap Human Immunodeficiency Virus. MGMI. Volume 5 (1).
Rahma Siti. (2018). Konsentrasi Logam Berat Pb Dan Cu Pada Sedimen Dan Kerang darah ( Anadara Granusa) Anadara Granosa Linn, 1758) Di Perairan Pulau Pasaran, Kota Bandar Lampung. Skripsi. Fakultas Pertanian Universitas Lampung.
Safuar Syarifah S. (2014). Karakteristik Balita Kurang Energi Protein (KEP) dI Puskesmas Saigon Kecamatan Pontianak Timur. Naskah Publikasi. Program Studi Pendidikan Dokter Fakultas Kedokteran Universitas Tanjungpura Pontianak.
Sutyatmoko. (2010). Kajian Penambahan Tepung Tapioka dan Susu Skim Terhadap Penerimaan Konsumen Pada Produk Ikan Mas (Cuprynus Carpio). Jurnal Perikanan. Volume 1 (1).
[USDA] United States Departement of Agriculture. 2006. Mussels Nutrition Information. http://www.personalhealthzone.com [8 Februari 2019].
Yuniastuti, A., 2008. Gizi dan Kesehatan. Yogyakarta: Graha Ilmu, 52-54.
DOI: https://doi.org/10.32382/mgp.v29i1.2785
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2022 Media Gizi Pangan
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Published By : Poltekkes Kemenkes Makassar Jurusan Gizi
Office : Jl. Paccerakkang KM. 14 Daya, Makassar, South Sulawesi, 90242 View on Google Maps
Email : mediagizipangan@poltekkes-mks.ac.id
INDEXING
View My Stats